Skip to main content

Hoewel veel duurzaamheidsaspecten al worden aangekaart binnen onze visies over circulair bouwen en biobased bouwen, beschrijft deze pagina onze kijk op zaken die de woning tijdens de woonfase voor een ‘lange duur’ aantrekkelijk houden, en die tegelijkertijd besparen op reparaties, onderhoud en energieverbruik om de totale cost of ownership laag houden. 

 

Duurzaam wonen

Bij duurzaam wonen gaat het dus bijvoorbeeld tijdens de gebruiksduur van de woning dus om de hoeveelheid energie die de woning vereist, maar ook opwekt. Beide zijn door NIDO vanaf de ontwerpfase te sturen door slim te kijken naar de dak- en gevelopbouw en installatiewaarden, maar ook naar het totale installatieconcept.

Daarbij is het belangrijk dat de onderdelen van het gebouw juist zo lang mogelijk meegaan zonder vervangen te hoeven worden, en daarbij ook het liefst zo weinig mogelijk onderhoud vereisen. Dit is duurzamer, maar tevens een stuk goedkoper.

Voor een woning om op de lange termijn mee te groeien met de eigenaren, is het ook belangrijk dat deze zo flexibel mogelijk en levensloopbestendig wordt uitgewerkt vanaf het eerste ontwerpmoment. Dit scheelt niet alleen in kosten op het moment dat er aanpassingen gedaan moeten worden, maar kan ook voor een hogere (rest)waarde zorgen bij de verkoop van de woning.

Ontdekken hoe we u kunnen helpen met duurzaam bouwen?

Efficiënt energieverbruik & opwekking

Bij NIDO zorgen we dat het installatieconcept gericht is op het maximaliseren van energie-efficiëntie. Dit omvat onder andere het ontwerpen van een goed geïsoleerde gebouwschil, het gebruik van energiezuinige verwarmingssystemen, ventilatie met warmteterugwinning, slimme sturingsmechanismen, en dat allemaal geoptimaliseerd per woning en type huishouden.

Daarbij is natuurlijk de integratie van hernieuwbare energiebronnen onmisbaar geworden, zoals zonnepanelen of warmte in de buitenlucht die gebruikt kan worden door warmtepompen. Dit allemaal om de energiebehoefte van het gebouw te verminderen naar bijna nul, of zelfs meer op te wekken dan er gebruikt wordt.

Zoals te lezen in ons artikel over dampopen bouwen, besteden we veel aandacht aan thermisch comfort en een gezond binnenklimaat. Dit omvat naast een ademende en vochtregulerende woning ook een goede isolatie, het vermijden van koudebruggen, het zorgen voor voldoende ventilatie en het voorkomen van oververhitting in de zomer. Daarbij zorgen we voor slimme regeling en thermostaten in elke zone en/of kamer voor een optimale gebruikservaring.

Waterbeheer is een steeds groter punt van aandacht in de samenleving. Extremer weer zorgt voor grotere perioden van droogte, maar ook juist voor wateroverlast tijdens piekmomenten van regen. We denken bij NIDO graag mee in oplossingen. Zo hebben we wel eens een waterbufferend sedumdak toegepast, maar werken we met ondergrondse regenwateropvang- en hergebruiksystemen. Daarbij denken we bij NIDO dus echt aan de lange termijn, dus ook in het voorkomen van waterlekkages op den duur, door het gebruik van hoogwaardige leidingen en kranen.

Tot slot is de locatie van waar een woning komt te staan ook nog van belang. Zo moet eigenlijk bij het ontwerpen van een gebouw al rekening gehouden worden met de zonnestand gedurende het hele jaar. Zo kunnen leefruimtes, ramen, overstekken en zonnepanelen op een manier worden geplaatst dat ze optimaal presteren. Zo kunnen ramen en overstekken zo geconstrueerd worden dat ramen optimaal gebruik maken van natuurlijk licht en zonnewarmte in de winter, terwijl ze oververhitting in de zomer minimaliseren. Een goed voordeel van de juiste plaatsing van zonnepanelen is ons project in Andel, waar de zonnepanelen zich in één dakvlak op het zuiden bevonden met daarin geïntegreerd de dakramen.

Materialen met langere levensduur

Het zou zonde zijn als iemand investeert in (het bouwen van) een woning, waarbij uiteindelijk de onderhoudskosten hoog zijn omdat er om de paar jaar van alles vervangen dient te worden. Om deze reden is het belangrijk dat we bij NIDO ook goed kijken naar of een bepaald biobased/circulair bouwmateriaal ook daadwerkelijk lang meegaat tijdens de woonfase. De innovaties gaan gelukkig erg hard, lees hierover meer in ons artikel over biobased grondstoffen en producten.

Een voorbeeld van een biobased product met een ontzettend lange levensduur is bamboe. Bamboe heeft van nature een hoge natuurlijke duurzaamheid en is bestand tegen aantasting door schimmels, insecten en rot. Daarbij is het type bamboe dat we gebruiken door thermische modificatie versterkt, waardoor het geschikt is voor langdurig gebruik buitenshuis.

Dankzij de thermische modificatie heeft bamboe ook een hogere dimensionale stabiliteit. Het materiaal heeft minder de neiging om te krimpen, uitzetten of vervormen bij blootstelling aan vocht en temperatuurschommelingen, wat belangrijk is voor buitentoepassingen. Daarbij behoudt de natuurlijke uitstraling en warmte en heeft het een mooie, warme kleur die met de tijd kan vergrijzen. Het materiaal hoeft niet geschilderd of gebeitst te worden, wat natuurlijk ook erg scheelt in onderhoud.

Andere producten die we graag toepassen is thermisch gemodificeerd hout. Dit kan ook gewoon Europees vurenhout zijn, zoals Finti, dat door de modificatie de eigenschappen en resistentie krijgt van tropisch hardhout zonder de nadelige effecten op de wereld. Daarbij maken we ook gebruik van andere thermisch gemodificeerde houtproducten zoals bijvoorbeeld Platowood, of Accoya dat een modificatieproces op basis van ‘acetylatie’ met azijnzuur.

Onderhoudsarm bouwen

Hierboven werd al uitgelegd dat bijvoorbeeld bamboe naast dat het niet zomaar vervangen hoeft te worden, ook niet gebeitst of geschilderd hoeft te worden. Dit scheelt natuurlijk enorm in de onderhoudskosten, maar ook in tijd en moeite voor de eigenaren van een woning.

We vinden het dus belangrijk om tijdens het ontwerp mee te denken over het mogelijke onderhoud aan een woning of gebouw. Een tastbaar voorbeeld is een project waarin er donkere buitenkozijnen toegepast moesten worden, die eigenlijk in het kader van biobased bouwen van hout zouden moeten zijn.

Aangezien zwarte kozijnen onder invloed van zonlicht wel boven de 80 graden Celsius kunnen worden, heeft dit een enorme impact op de verflaag die veel sneller opnieuw moet worden aangebracht dan bij bijvoorbeeld een wit geschilderd kozijn. Hier is uiteindelijk gekozen voor een houtaluminium kozijn, waarbij het gehele kozijn eigenlijk van hout gemaakt is, met aan de buitenzijde een aluminium afdekkap die een poedercoat op kleur had. Hoewel aluminium als metaal dus niet per se ons ideale bouwmateriaal is, zou dit zo kozijn zoveel duurzamer in de gebruiksfase zijn, en het de bewoners zoveel schelen in onderhoudskosten, dat we het om die reden graag toegepast hebben.

Een ander voorbeeld is het gebruik van Tricoya. Dit is een een plaatmateriaal dat ook weer een acetyleringsproces is ondergaan, waardoor het een aanzienlijk langere levensduur heeft in vergelijking met traditioneel hout. Het is bestand tegen vocht, schimmel, insecten en rot, waardoor het minder vatbaar is voor degradatie en verval. Als bijkomend voordeel, omdat er geen vocht doordringt in het paneel dat zorgt voor uitzetting en afbladdering van verf, hoeft er veel minder frequent schilderwerk plaats te vinden. In vergelijking met aluminium, is dit dus een mooie biobased optie om schilderwerk te voorkomen.

Flexibel en levensloopbestendig bouwen

Om op de lange termijn een geschikte woning te blijven, en dus duurzaam woongenot op te leveren, is een flexibele indeling die mee kan groeien met de bewoners van groot belang. Zo proberen we bij NIDO ruimtes met flexibiliteit in gedachten te ontwerpen, zodat ze kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften in de toekomst.

Het is sowieso goed om kamers vaker als multifunctionele ruimtes te zien, die dus zowel kunnen dienen als slaapkamers, thuiskantoren, hobbyruimtes, ateliers, noem het maar op. In de praktijk betekent dit dat de ruimten moeten voldoen aan alle eisen gesteld vanuit het Bouwbesluit voor een desbetreffende invulling, maar ook dat er met leidingwerk en mogelijke aanpasbaarheid al rekening moet worden gehouden tijdens het ontwerp en de bouw. Een voorbeeld van zo’n multifunctionele ruimte is ook onderdeel van ons Symbiose concept.

Zo adviseren we bij NIDO vaak om al extra waterleidingen of riolering, of simpelweg loze leidingen of datakabels in overvloeden aan te leggen, voor het geval dat hier in de toekomst toch vraag naar ontstaat. Daarbij hebben flexibele vloersystemen zoals beschreven in ons artikel over akoestiek in houtbouw het grote voordeel dat er makkelijker nieuwe leidingen kunnen worden geplaatst zonder dat de hele vloer opengemaakt en ‘uitgehakt’ dient te worden.

Door rekening te houden met deze aspecten in de ontwerpfase van een gebouw, kan naast flexibiliteit voor eventuele nieuwe bewoners ook de levensloopbestendigheid voor bestaande bewoners worden geïntegreerd.  Uiteindelijk resulteert dit in meer waarde voor alle bewoners.

Meer weten over onze visies?

Circulair bouwenBiobased bouwen