Skip to main content

Een duurzame keuze, voor gezondheid en welzijn.

In de wereld van de bouw zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen gaande om duurzamere en gezondere leefomgevingen te creëren. Een van de meest opkomende trends is dampopen bouwen. Deze benadering van bouwen biedt niet alleen tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid, maar het heeft ook positieve effecten op de gezondheid van de bewoners. Daarnaast sluit dampopen bouwen perfect aan bij de principes van circulair en biobased bouwen. Laten we eens kijken naar de vele voordelen van deze bouwstijl.

 

Dampopen bouwen verwijst naar de constructie van gebouwen met materialen die waterdamp kunnen doorlaten. In plaats van vocht op te sluiten, zoals traditionele bouwmaterialen vaak doen, zorgt dampopen bouwen ervoor dat waterdamp kan ontsnappen, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw wordt verbeterd. Dit heeft een aantal positieve gezondheidseffecten.

Ten eerste draagt dampopen bouwen bij aan een betere binnenluchtkwaliteit. Vochtproblemen kunnen leiden tot schimmelvorming en de groei van schadelijke micro-organismen. Door het gebruik van dampopen materialen kan de opgebouwde vochtigheid in muren en andere oppervlakken worden verminderd, waardoor het risico op schimmel en allergenen wordt verlaagd. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Bovendien zorgt dampopen bouwen voor een betere regulering van de luchtvochtigheid in het gebouw. Het vermogen van de materialen om vocht te absorberen en af te voeren, helpt de vochtigheidsniveaus te stabiliseren, wat essentieel is voor een comfortabele en gezonde leefomgeving. Een optimale luchtvochtigheid kan symptomen zoals droge huid, geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen verminderen.

Naast de voordelen voor de gezondheid, heeft dampopen bouwen ook positieve impact op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Doordat waterdamp vrij kan circuleren, kan overtollig vocht in het gebouw gemakkelijk verdampen, wat helpt om vochtgerelateerde schade aan de bouwmaterialen te voorkomen. Dit verlengt de levensduur van het gebouw en vermindert de noodzaak voor frequente reparaties.

Bovendien draagt dampopen bouwen bij aan een efficiënter energiegebruik. Door de verbeterde luchtcirculatie kan het gebouw beter worden geventileerd, wat resulteert in een gezondere en frissere binnenomgeving. Dit betekent dat er minder afhankelijkheid is van mechanische ventilatiesystemen en dat er natuurlijke ventilatie kan worden gebruikt om de energiebehoefte te verminderen.

Een ander belangrijk aspect van dampopen bouwen is de synergie met circulair en biobased bouwen. Circulair bouwen is gericht op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van het hergebruik van materialen. Dampopen bouwen sluit hier perfect op aan, omdat de gebruikte materialen vaak hernieuwbaar en recyclebaar zijn. Biobased materialen, zoals houtvezelisolatie, zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor dampopen constructies. Deze materialen hebben niet alleen uitstekende dampopen eigenschappen, maar dragen ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat ze afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

Kortom, dampopen bouwen biedt tal van voordelen, zowel op het gebied van gezondheid als duurzaamheid. Het bevordert een gezondere binnenluchtkwaliteit, reguleert de luchtvochtigheid en vermindert het risico op schimmelvorming. Bovendien draagt het bij aan energie-efficiëntie en is het perfect in lijn met de principes van circulair en biobased bouwen. Als je op zoek bent naar een duurzamere en gezondere manier van bouwen, is dampopen bouwen zeker het overwegen waard.

Clemens van Andel

Clemens is één van de initiatiefnemers achter NIDO, met een achtergrond binnen het verduurzamen van bestaande woningen en MKB-bedrijfspanden, en upcycling van afvalstromen.

Leave a Reply