Wat is clt?

CLT (Cross Laminated Timber), in Nederland ook wel kruislaaghout genoemd, zijn grote massieve panelen van kruislings verlijmd hout. Deze massieve panelen kunnen heel goed worden ingezet als constructieve wanden, vloeren en daken.

Doordat deze panelen kruislings verlijmd zijn en daardoor (constructief) sterk zijn in alle richtingen, is het mogelijk om grote overspanningen te realiseren en daardoor bijzondere architectonische ontwerpen mogelijk te maken, en dat ook nog eens met (indien gewenst) een natuurlijke uitstraling.

Vanwege het karakter, de structuur en de schoonheid van dit materiaal is afwerking niet noodzakelijk. Tevens heeft dit product positieve effecten op de vochtbalans en het leefklimaat in de woning, en geeft het energetisch een geheel ander gevoel aan haar bewoners dan de traditionele betonbouw.

 
 
 
 
1
1

Duurzaam bouwen

In vergelijking met conventionele bouwmaterialen zoals beton of staal, heeft hout als bonus dat het milieuvriendelijk is. Hout is een natuurlijk opslagmedium voor koolstof, en elke boom neemt dus een hoeveelheid CO2 op uit de lucht en draagt zo actief bij aan het klimaat.

Als een boom aan het einde van de levensduur begint te ontbinden, geeft deze de CO2 weer af aan de atmosfeer. Indien er volwassen bomen uit duurzaam beheerde Europese worden geoogst voordat deze afgifte van CO2 plaats vindt, en het hout wordt verwerkt in bijvoorbeeld CLT, geldt dat elk massief houten gebouw min of meer een extra “opslagplaats” voor CO2 wordt. Ter vergelijking: de productie van beton en staal verbruikt enorme hoeveelheden energie. Daarbij zijn dit zware materialen om te verwerken, die dus zorgen voor veel transportbewegingen en zware machines die zorgen voor veel uitstoot.

Het lagere gewicht van CLT biedt dus ook veel voordelen. Zo zijn er minder (zware) CO2-uitstotende transportbewegingen nodig, en kan er steeds vaker (stikstofvrij) elektrisch materieel worden ingezet bij de bouw met CLT.

Aan het einde van de levensduur van een gebouw kunnen onderdelen van de woning veel beter worden hergebruikt. Niet alleen door de restwaarde van ecologische producten, maar ook door het zoveel mogelijk toepassen van mechanische bevestigingen in plaats van natte bewerkingen. Naast dat dit nodig is voor een werkende circulaire economie, zorgt dit ook voor een verhoogde restwaarde, iets dat ook steeds vaker wordt meegenomen in financiële analyses over de gehele levensduur.

De voordelen

Lage Kosten

Lage emissie

Weinig Afval

Snel Proces

Licht gewicht

Gezond voor mensen

Energie zuinig

Brandveilig

Duurzaam

 
 
 
 
 
1
1

De houten evolutie

Het innovatieve Cross Laminated Timber (kruislaag hout) is dus  dé oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Met CLT kun je overspanningen realiseren zoals met beton, maar dan met een gewichtsbesparing van circa 70-75%. Dit betekent een enorme potentiële reductie van funderingen en grondwerk.

Een ander belangrijk voordeel van CLT, is de mate waarin het zich leent voor prefabricage. CLT is namelijk ontzettend maatvast, en alle leidingen en sparingen voor elektra kunnen van te voren al worden uitgefreesd in de fabriek. Met de opkomst van BIM (building information modelling) software en het vooraf al digitaal ‘bouwen’ van woningen, de zogenoemde digital twin, is het dus perfect mogelijk om de gehele woning al voor te bereiden in een 3D-model. Hierna kan een computer gestuurde (CNC) zaag ontzettend nauwkeurig en foutloos de panelen prepareren voordat deze op transport naar de bouwplaats gaan.

Gezien de mogelijke overspanningen, draagkracht, brandveiligheid en hoge mate van prefab mogelijkheden is CLT een uitstekend substituut voor beton en staal, maar vooral vele malen duurzamer en volledig circulair.