Skip to main content

De ontwikkelingen in biobased bouwen gaan gelukkig steeds sneller. Nieuwe gewassen en grondstoffen worden ontdekt, terwijl nieuwe producten maandelijks op de markt verschijnen. De onderstaande lijst van biobased grondstoffen en productsoorten is opgesteld om te inspireren, en om aan te geven wat er inmiddels al verkrijgbaar is. De lijst zal nooit helemaal af zijn, en aangezien dit ook maar weer aangeeft dat innovatie op het gebied van biobased bouwen niet stil ligt, zijn we daar bij NIDO ook alleen maar blij mee.

 

 1. Hout:Het meest veelzijdige een veelvuldig gebruikte biobased bouwmateriaal. Het dient als basis voor CLT, en wordt eigenlijk gebruikt voor alles: constructie, vloeren, wanden, dakbedekking en meubels.
 2. Bamboe: Een snelgroeiend gras dat sterk en duurzaam is. Het wordt gebruikt voor vloeren, wanden, meubels, gevelbekleding en als constructiemateriaal.
 3. Kurk: Een natuurlijk materiaal afkomstig van de schors van de kurkeik. Het wordt gebruikt voor vloeren, wandbekleding, isolatie en als afdichtingsmateriaal.
 4. Vlas: Een vezelgewas dat wordt gebruikt voor het maken van linnen en ook als biobased isolatiemateriaal.
 5. Hennep: Een veelzijdige plant die wordt gebruikt voor het maken van touw, textiel en als biobased isolatiemateriaal.
 6. Stro: Een bijproduct van graanteelt dat wordt gebruikt voor muurbekleding, isolatie en als constructiemateriaal.
 7. Riet: Een natuurlijk materiaal dat wordt gebruikt voor dakbedekking, wandbekleding en als isolatiemateriaal.
 8. Gras: Natuurlijk gras dat wordt gebruikt voor groendaken, isolatie en als constructiemateriaal.
 9. Rietgras: Een snelgroeiend gras dat wordt gebruikt voor dakbedekking, wandbekleding en als isolatiemateriaal.
 10. Kenafvezel: Een vezel afkomstig van de kenafplant die wordt gebruikt voor isolatiemateriaal, panelen en papierproducten.
 11. Schapenwolisolatie: Een natuurlijke isolatiemateriaal gemaakt van schapenwol dat wordt gebruikt voor het isoleren van gebouwen.
 12. Kokosvezel: Een vezel afkomstig van de kokosnoot die wordt gebruikt voor vloermatten, isolatie en als substraat in de tuinbouw.
 13. Jute: Een vezel afkomstig van de juteplant die wordt gebruikt voor vloermatten, wandbekleding en als verpakkingsmateriaal.
 14. Rietplaten: Platen gemaakt van geperst riet dat wordt gebruikt voor wandbekleding, plafonds en vloeren.
 15. Lijnolieverf: Een verf gemaakt van lijnzaadolie die wordt gebruikt voor het schilderen van houten oppervlakken.
 16. Kalkmortel: Een mortel gemaakt van kalksteen die wordt gebruikt voor het pleisteren en afwerken van muren.
 17. Houtvezelplaten: Platen gemaakt van samengeperste houtvezels die worden gebruikt voor wandbekleding, vloeren en dakelementen.
 18. Geperst houtwolcement: Platen gemaakt van houtvezels en cement die worden gebruikt voor isolatie, akoestische panelen en dakisolatie.
 19. Gerecycled papier: Papier dat wordt gerecycled en gebruikt voor isolatie, plaatmaterialen en kartonnen bouwelementen.
 20. Palmmatten: Matten gemaakt van palmbladeren die worden gebruikt voor dakbedekking, wandbekleding en vloermatten.
 21. Schelpen: Natuurlijke schelpen die worden gebruikt voor het maken van isolatiematerialen en als bodemverbeteraar.
 22. Kokoshout: Hout afkomstig van de kokosnootpalm dat wordt gebruikt voor vloeren, meubels en decoratieve elementen.
 23. Zeewier: Een plantaardig materiaal dat wordt gebruikt voor isolatie, biocomposieten en als afbreekbaar verpakkingsmateriaal.
 24. Rietplaten: Platen gemaakt van rietstengels die worden gebruikt voor dakbedekking, wandbekleding en vloeren.
 25. Bietenpulp: Een bijproduct van de suikerbietproductie dat wordt gebruikt als bindmiddel in biocomposieten en bouwmaterialen.
 26. Rijstvliesjes: Een bijproduct van de rijstproductie dat wordt gebruikt voor isolatie, plaatmaterialen en als grondstof voor biocomposieten.
 27. Houtvezelisolatie: Een isolatiemateriaal gemaakt van houtvezels dat wordt gebruikt voor wanden, vloeren en daken.
 28. Vlasbeton: Een materiaal gemaakt van vlasvezels en kalk dat wordt gebruikt voor isolatie, wanden en gevelbekleding.
 29. Gerecycled cellulose-isolatie: Isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled papier en karton dat wordt gebruikt voor het isoleren van gebouwen.
 30. Natuurlijke kleisoorten voor leemstuc: Een mengsel van klei en zand dat wordt gebruikt voor het pleisteren en afwerken van muren met een natuurlijke uitstraling.
 31. Linoleum: Een vloerbedekking gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, hars, kurkpoeder en houtmeel. Linoleum wordt gebruikt als een duurzame en biobased alternatief voor conventionele vloerbedekking.
 32. Olifantengras: Een snelgroeiende grassoort die wordt gebruikt voor de productie van bouwmaterialen zoals isolatie, vezelplaten en biocomposieten.
 33. Mycelium: Een biobased materiaal dat wordt geproduceerd door schimmels. Het kan worden gebruikt voor de productie van biobased panelen, verpakkingen en isolatiematerialen.
 34. (Hout)vezelcementplaten: Platen gemaakt van een mengsel van (hout)vezels, cement en water. Ze worden gebruikt voor gevelbekleding, wanden en dakbedekking. De combinatie met cement maakt de houtvezel beter bestand tegen vocht.
 35. Lignine: Een bijproduct van de houtpulpindustrie dat wordt gebruikt voor de productie van bioplastics, coatings en composieten.
 36. Biocomposiet: Een materiaal dat bestaat uit een matrix van biologische hars, zoals plantaardige harsen, versterkt met natuurlijke vezels zoals hennep, vlas of bamboe. Biocomposieten worden gebruikt voor diverse bouwtoepassingen, zoals gevelbekleding, meubels, deuren en panelen.
Clemens van Andel

Clemens is één van de initiatiefnemers achter NIDO, met een achtergrond binnen het verduurzamen van bestaande woningen en MKB-bedrijfspanden, en upcycling van afvalstromen.